сряда, 19 юни, 2024 година.

И проевропейските партии, и евроскептичните партии спечелиха на изборите за Европейски парламент в Нидерландия, каза в интервю за БТА Дирк ван Хартен, журналист от нидерландската информационна агенция АНП и дългогодишен кореспондент на агенцията в България.

Първа сила стана коалицията на зелените и социалдемократите, две партии, които са проевропейски. Те ще имат общо осем от 31-те нидерландски евродепутати и е видно, че избирателите гласуваха за проевропейски партии, каза той. Но в същото време виждаме, че втора е Партията на свободата: евроскептична партия. Партията на Герт Вилдерс нямаше представители в предишния европарламент, а сега ще има шест, припомня нидерландският журналист. Това е, по думите му, огромен резултат за Вилдерс и той се смята за победител.

В момента Партията на свободата и други три партии съставляват новото коалиционно управление на Нидерландия след парламентарните избори през ноември 2023 година. Вилдерс спечели убедително. Три от партиите са евроскептични (партията на Вилдерс, Фермерско-гражданското движение и Нов обществен договор), а четвъртата – Либералната партия (Народната партия за свобода и демокрация) – проевропейска, обяснява Дирк ван Хартен. Фермерско-гражданското движение и Нов обществен договор са нови партии и спечелиха общо трима евродепутати, а Народната партия за свобода и демокрация (партията на Марк Рюте) – загуби един и сега ще има четирима евродепутати.

Вилдерс спечели убедително парламентарните избори, а сега е втори: дали евроизборите не са своеобразен вот на недоверие към него?
Дирк ван Хартен не се съгласява с такава оценка. Много хора, които са подкрепяли Герт Вилдерс на националните избори, гледат по-скептично към Европейския съюз и затова не са склонни да гласуват на евроизбори, посочва нидерландският журналист. Той цитира резултати от екзитпол, според които половината от тези, които са гласували за него на националните избори, сега не са гласували. Виждаме тази тенденция и при другите две партии от коалицията, които са евроскептични (Фермерско-гражданското движение и Нов обществен договор), допълва той. Виждаме също, че популярността на Герт Вилдерс от ноември насам само расте.

На евроизборите в Нидерландия гласуваха 46.80 % от избирателите. Това с близо 4 % повече отколкото преди пет години, но далеч по-ниска от избирателната активност на националния избори: през ноември 2023 г. тя бе близо 77 процента.

Според Дирк ван Хартен това е тенденция, която се вижда навсякъде в Европа: избирателната активност е по-висока на националните, отколкото на евроизборите. „Виждаме същото и в България“, казва той. Причината според него е, че за много хора Европа е далече. „Те смятат, че европейската политика е на някакво по-абстрактно ниво и не е свързана с проблемите, които те виждат около себе си. Не разбират как европейската политика е свързана с националната политика и какво е влиянието от Брюксел“, казва Дирк ван Хартен.

Той допълва, че евроскептиците използват Европа като „изкупителна жертва“, за да обясняват, че не могат да направят нещо на национално ниво заради европейското законодателство. „Европа все още има огромен проблем с имиджа“, заключава нидерландският журналист.