петък, 12 юли, 2024 година.

Ники Хейли даде зелена светлина на делегатите, които е спечелила по време на тазгодишните първични избори на Републиканската партия, за да могат те свободно да подкрепят кандидата за президент Доналд Тръмп на партийния конгрес следващата седмица – ход, който е насочен към затвърждаване на подкрепата на републиканците около предполагаемия кандидат на партията, предаде АП, цитирана от БТА.

Хейли спечели подкрепата на 97 делегати по време на първични избори и партийните събрания по-рано през годината.

В изявлението си бившата губернаторка на щата Южна Каролина и бивш постоянен представител на САЩ в ООН призова за единство на партията на предстоящия Национален конгрес на републиканците в Милуоки, щата Уисконсис. Тя също така нарече кандидата на Демократическата партия и настоящ президент Джо Байдън „некомпетентен да изпълнява втори президентски мандат“ и заяви, че вицепрезидентката Камала Харис – за която Хейли неведнъж е намеквала, че ще се окаже на президентския пост вместо Байдън – „ще бъде катастрофа за Америка“.

Ники Хейли официално се оттегли от предизборната надпревара в САЩ
Тръмп си осигури нужните делегати за номинация за вота през ноември

„Нуждаем се от президент, който ще потърси отговорност от враговете ни, ще защити границата ни, ще намали дълга ни и ще върне икономиката ни в правилния път“, заяви Хейли. „Насърчавам моите делегати да подкрепят Доналд Тръмп следващата седмица в Милуоки“, допълни тя.

Хейли няма да присъства на събитието в Милуоки следващата седмица, заяви неин говорител.