сряда, 19 юни, 2024 година.

Високият процент на неучастие на изборите буди голямо притеснение, каза пред БТА журналистът от авторитетния гръцки ежедневник „Катимерини“ Дора Андониу в интервю, посветено на резултатите от изборите за Европейски парламент в Гърция вчера.

Андониу припомни, че делът на избирателите, които не са отишли в неделя пред урните, е близо 60 процента. Тя отбеляза, че това е така не само в Гърция, а е обща тенденция, но конкретно в страната предизвиква различни странични ефекти и влияе като цяло върху изборния резултат и политическата картина.

Наред с неучастието важен извод от изборните резултати е увеличаването на процентите на партиите, които се намират вдясно от Нова демокрация, управляващата дясноцентристка партия. „Партиите на популистката и на крайната десница се засилиха изключително много. В същия момент наблюдаваме неспособност на лявоцентристките партии да спечелят гласоподаватели от тези, които изгуби управляващата партия, и в същото време неспособност да образуват един разпознаваем полюс, който би могъл потенциално да представлява в бъдеще възможен вариант за управление“, каза Дора Андониу.

Тя каза, че от изборите всички политически сили са излезли губещи, освен партиите на популистката и крайната десница, които откъсват от десницата на Нова демокрация дял от близо 20 на сто.

На въпрос дали това разклаща контрола на Нова демокрация върху електората ѝ, тя отговори, че трябва да се има предвид, че поне в Гърция гласоподавателите гласуват на евроизборите различно и ги използват като процедура, в която изпращат послания на недоволство, обикновено към управляващата партия. Причина за това е, че на изборите за Европарламент не се решава пряко кой ще ги управлява.

Въпреки това Андониу отбеляза, че вчерашният резултат и голямата загуба на гласове от Нова демокрация показва, че има едно силно недоволство сред избирателите.

Според журналиста от „Катимерини“ изборните резултати със сигурност ще предизвикат корективни действия и промени в начина, по който до момента действа правителството. „Това, което помага на премиера Мицотакис, е обстоятелството, че въпреки значителната загуба на гласове от Нова демокрация, от вчерашните избори не излезе някоя достатъчно силна партия, която да може да представлява алтернативно предложение за управление и да оказва натиск върху правителството от тази позиция“, каза в заключение Дора Андониу.