понеделник, 20 май, 2024 година.

Новата нидерландска правителствена коалиция предложи днес „най-стриктните досега“ правила за убежище, включително възможност да не се спазват правила на ЕС, както и проучване на възможността за преместване на посолството в Израел в Ерусалим, предаде АФП.

26-страничното коалиционно споразумение се появи днес рано сутринта след 6-месечни тежки преговори между четири партии след шокираща изборна победа на крайнодесния лидер Герт Вилдерс.

„Ще бъдат предприети конкретни стъпки към най-стриктните досега правила за получаване на убежище и към най-всеобхватния пакет за контрол на миграцията“, се казва в текста.

Нидерландия е все по-близо до нов кабинет

Партиите посочват, че ще изпратят искане до Еврокомисията за отказ от придържане към европейската политика по убежище „в най-скоро време“.

Хората без валидно разрешение за пребиваване в страната ще бъдат депортирани, „ако е нужно със сила“.

Във външната политика партиите се ангажират да запазят Нидерландия като „конструктивен партньор“ в ЕС и да подкрепят Украйна „политически, военно, финансово и морално“.

По-спорно споразумението призовава да се проучи идеята да се премести нидерландското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Все още не е ясно кой ще е премиер на петата по големина икономика в ЕС.

Основният претендент изглежда е бившият министър на образованието и на вътрешните работи Роналд Пластерк, който изигра ключова роля в първоначалните преговори.

Вчера бе съобщено, че сделката ще събере в коалиция с Партията на свободата на Вилдерс, дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на оттеглящия си премиер Марк Рюте, центристката Нов социален договор и фермерско-гражданското движение БББ. Заедно те ще имат мнозинство от 88 депутати в 150-местната долна камара.

Какво гласи манифестът на Герт Вилдерс, който печели изборите в Нидерландия