понеделник, 15 април, 2024 година.

Новият президент на Сенегал Басиру Диомайе Файе назначи за премиер на страната ключова фигура, довела до неговото избиране на президентския пост, предаде Франс прес. Новият премиер е Усман Сонко, за когото се смята, че е ментор на Файе и който пък обеща в скоро време да бъде съставено и ново правителство на страната.

Няколко часа преди назначението новият президент 44-годишният Файе положи клетва като държавен глава на Сенегал. На церемонията присъстваха стотици сенегалски представители и няколко държавни глави на африкански страни. Церемонията се състоя в Експозиционния център в новия град Диамниадио, близо до Дакар.

След полагането на клетва Файе се върна в Дамаск с автомобилен кортеж, придружаван от конна гвардия и приветства стотиците жители на столицата, излезли по улиците на града, за да го посрещнат.

След това шествие, продължило до до президентския дворец, предходният държавен глава Маки Сал връчи символично ключа на президентството на Файе и напусна сградата.

Файе, който досега не е заемал избираема длъжност, става най-младият президент на Сенегал от независимостта на страната през 1960 г. Това стана по-малко от три месеца, след като той излезе от затвора.

След три години на напрежение и предизборна криза през настоящата година, в първата си реч като президент Файе вчера заяви, че си дава сметка за дълбокото желание на сънародниците му за промяна в страната и че това е довело до голямата му победа на първия тур на изборите на 24 март.

Файе ще бъде президент за мандат от пет години. Предшественикът му Маки Сал управляваше страната 12 години и запази силни връзки със Запада и с Франция, като същевременно диверсифицира и партньорствата на Сенегал. Но последните три години от мандата му бяха белязани и от размирици, които причиниха смъртта на десетки хора и арести на стотици сенегалци.

Сред задържаните беше и опозиционерът Усман Сонко. А за Файе се смята, че е опозиционер, израснал в сянката на Сонко. Файе е работил в данъчната администрация, бил е високопоставен представител там. Той идва на власт с дневен ред за намаляване на цената на живота, борбата с корупцията и постигането на националното помирение. Файе обещава и намаляване на безработицата сред сенегалските младежи. Той обещава и преразглеждане на договори, сключени с френски компании в областта на петрола и на природния газ, както и договорите в областта на минното дело и на риболова.

Файе въплъщава и новото поколение сенегалски политици. Той се възхищава на Барак Обама и на Нелсън Мандела и се определя като „панафриканист от левицата“.

Файе обещава да работи за връщането на Нигер, Мали и Буркина Фасо в Общността на западноафриканските държави. Трите страни са ръководени от хунти, които скъсаха отношенията с Франция е се сближиха с Русия. Мали и Буркина Фасо, а също и хунтата в друга африканска държава – Гвинея, изпратиха представители на церемонията по полагане на клетва от Файе вчера.