събота, 20 април, 2024 година.

Въпреки дълбоката политическа поляризация в САЩ, повечето граждани споделят много основни разбирания за това какво означава да си американец, показва ново проучване на общественото мнение, проведено от Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес-НОРК.

То установи, че около 9 от всеки 10 пълнолетни американци смятат, че правото на глас, правото на равна защита по силата на закона и правото на личен живот са изключително важни или много важни за американската идентичност. Проучването показва още, че 84% от запитаните смятат същото относно свободата на вероизповедание.

Резултатите, които включват гледните точки за редица различни свободи и права, регистрират малки разлики между републиканците и демократите, с изключение на правото да се носи оръжие, което републиканците е по-вероятно да посочат като ключово за националната идентичност. Общите разбирания са поразителни, защото съществуват във време на изключително разделение, в което политическото съгласие изглежда рядкост и се засилват опасенията от потенциала за насилие в една нестабилна година на президентски избори.

„Ако съберете група обикновени хора на случаен принцип, поставите ги в една стая и разговаряте с тях за проблеми, ще видите много повече близки гледни точки, отколкото можете да си представите“, каза Майкъл Албъртъс, професор по политически науки в Чикагския университет.

По-песимистична оценка за страната беше отразена в друга констатация – че само около 3 на 10 американци вярват, че демокрацията в САЩ функционира добре. Около половината запитани отговарят, че демокрацията в страната функционира зле, докато 14% казват, че САЩ не са демократична държава.

Разминаването между широкия консенсус относно основните национални ценности и недоволството от това колко добре работи управлението на страната не е изненада, казват експерти.

„Част от това е, че наистина нашите лидери не отразяват нагласите на електората и се държат по начин, който е много по-поляризиран в сравнение с електората“, каза Лилиана Мейсън, политолог от университета Джон Хопкинс.

Повечето американци „са доста умерени, но са били подтикнати да мразят хората от другата страна, защото са различни от тях културно, расово и религиозно“, добавя тя.

Проучването на АП-НОРК установи и широко съгласие относно значимостта на някои ключови ценности за идентичността на САЩ като държава. Около три четвърти от пълнолетните в САЩ са съгласни, че демократично избраното правителство е изключително важно или много важно, а около 8 от 10 са на същото мнение за възможността на хората, живеещи в САЩ, да получат добра работа и да постигнат американската мечта.

Какво обаче означава постигането на тази мечта – и кои ценности са най-фундаментални за американската култура – това не е нещо, по което всички американци имат съгласие.

Демократите са по-склонни от републиканците – 71% към 38% – да вярват, че способността да дойдеш в САЩ от друго място, за да избягаш от насилие или да намериш икономически възможности, е в основата на идентичността на страната. Мнозинството от републиканците –58%, смятат, че културата, основана на християнските ценности и вярвания, е основна характеристика, в сравнение с едва 18% на това мнение сред демократите.

Проучването установи малко разделения по отношение на демокрацията като политическа система на теория, но идентифицира една забележителна празнина: по-младите американци на възраст между 18 и 29 години са по-малко склонни от тези на 60 и повече години да кажат, че САЩ са добре функционираща демокрация. Освен това е по-малко вероятно по-младите да вярват, че някои специфики са от съществено значение за характера на САЩ като държава, включително наличието на демократично избрано правителство. Около 6 от 10 по-млади пълнолетни виждат това като нещо важно, в сравнение с около 9 от 10 от по-възрастните поколения.

Хауърд Лейвин, професор по политически науки в университета на Минесота, смята, че разделението на поколенията е разбираемо. Много по-млади хора не си спомнят времето, когато хора с противоположни възгледи и с различен политически произход можеха да се съберат и да „дойдат у вас“. Тяхната референтна рамка е свръхразделението от годините на Тръмп, каза той.