сряда, 19 юни, 2024 година.

Френският „Национален сбор“ (на Марин Льо Пен), част от групата „Идентичност и демокрация“, ще има 30 евродепутати в новия състав на Европейския парламент. Това показват официални неокончателни резултати, публикувани на сайта на ЕП. Листата, водена от председателя на партията Жордан Бардела, спечели вота с 31,37%.

Оглавяваната от Валери Айе листа на коалицията „Нужда от Европа“, в която участват „Ренесанс“ (на Еманюел Макрон), Демократичното движение, „Хоризонти“, Радикалната партия и Съюзът на демократите и независимите (част от групата „Обнови Европа“), получава 13 места, след като завърши на второ място с 14,6%.

Също 13 евродепутати ще има коалицията „Да събудим Европа“ (част от групата Прогресивен алианс на социалистите и демократите), начело с Рафаел Глюксман (Социалистическа партия – „Плас Пюблик“), която се нарежда на трето място с 13,83%

Листата на „Непокорна Франция“ (част от групата на Обединената европейска левица), начело с Манон Обри, получи 9,89% процента и ще има 9 представители в ЕП.

Тази на „Републиканците“ (част от групата на Европейската народна партия) , начело с Франсоа-Ксавие Белами, е със 7,25% и 6 депутати в ЕП.

ЕНП печели 185 места в новия Европарламент

„Еколозите“ (част от групата на Зелените/Европейски свободен алианс), начело с Мари Тусен, получават подкрепа от 5,5% и вкарват петима свои представители в институцията.

Петима представители ще има и коалицията „Горда Франция“ (част от групата на Европейските консерватори и реформисти), начело с Марион Марешал, („Реконкиста“ – Национален център на независимите и селяните) с 5,47% от подадените гласове.

Макрон разпуска френския парламент и насрочва избори за 30 юни

Поражението на европейските избори на макронистката партия „Ренесанс“ накара френския президент Еманюел Макрон да обяви, че ще разпусне Националното събрание (долната камара на френския парламент) и ще свика предсрочни избори на 30 юни.

Марин Льо Пен, председателката на парламентарната група на „Национален сбор“, приветства решението на Макрон в изявление, направено в партийната централа. „Французите се произнесоха и тези исторически избори показват, че когато народът гласува, народът печели“, заяви тя.

Неочакваният развой на вчерашните събития накара френските вестници да излязат тази сутрин с гръмки заглавия на първите си страници:

„Разпускането – крайно рисков ход“, гласи заглавието на първа страница на в. „Либерасион“.

„Шокът – след европейските избори, разпускането“, е водещото заглавие на в. „Фигаро“.

Франция пое към предсрочни парламентарни избори, Жордан Бардела е кандидат за премиер