неделя, 21 юли, 2024 година.

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм „Нотр Дам“ преди пет години, е станал по време на ремонт.

В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето на ценния храмов инвентар. Няма пострадали, точните причини и размерът на щетите засега не са известни.

Сигналът за пожара е бил подаден по обед от работниците, ремонтирали покрива на църквата. Огънят изглежда е тръгнал от пластмаса или найлони на ремонтната площадка към металния шпил на катедралата, който очевидно е устоял на пламъците.

Готическата катедрала, посветена на Света Богородица, е един от архитектурните шедьоври на Франция, увековечен в поредица от картини на художника импресионист Клод Моне.

Часове наред жителите на града гледаха с ужас пламъците в небето, които напомняха на опустошителния пожар в парижката катедрала „Нотр Дам“ преди пет години. Нейната реставрация привършва и до края на годината трябва да бъде отворена отново.

Катедралата „Света Богородица“ във френския град Руан се запали