понеделник, 4 март, 2024 година.

Бежанците, завръщащи се в Сирия, рискуват да бъдат подложени на сериозни правонарушения, според нов доклад на Службата на ООН за правата на човека, цитиран от ДПА. Според него зад малтретирането стоят правителството и въоръжени групировки.

Хората биват задържани на произволен принцип, подлагани са на унижения и са изтезавани. Някои от тях стават жертва на сексуално насилие, други са отвличани, а трети са лишавани от парите им и от собствеността им, се съобщава в доклада.

Според документа сирийците, които не са избягали, също са малтретирани, но завръщащите се бежанци, особено ако са жени, са особено застрашени.

Турция и други страни по-рано обявиха репатрирането на повече от милион сирийски бежанци, избягали на тяхна територия от гражданската война в Сирия.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова страните, които приемат сирийски бежанци, да не ги карат да се завръщат там насила.

„Правата на бежанците и на кандидатите за убежище трябва да се уважават. Завръщането им трябва да бъде доброволно и при условие, че ще се гарантира тяхната безопасност, достойнство и стабилен живот след прибирането им у дома“, заяви той.