понеделник, 17 юни, 2024 година.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви днес, че Съветът за сигурност на ООН и международната общност са длъжни да окажат натиск върху Израел да отвори всички сухопътни контролно-пропускателни пунктове в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

„Голяма е отговорността на Съвета за сигурност на ООН и всички страни от международната общност за оказване на натиск върху Израел, за да отвори всички сухопътни контролно-пропускателни пунктове в ивицата Газа и да ги предаде на ново правителство, което да допусне всички помощи и медицински доставки“, заяви Абас по време среща на високо равнище в Аман, столицата на Йордания, за подобряване на критичната хуманитарна ситуация на палестинското население в ивицата Газа.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси призова международната общност да принуди Израел да спре да използва глада като оръжие и да премахне пречките пред раздаването на хуманитарна помощ в палестинския анклав.

Хуманитарният достъп до ивицата Газа не може да чака прекратяването на огъня и не може да бъде подчинен на политическа програма, заяви кралят на Йордания Абдула Абдула Втори по време на срещата.