петък, 24 май, 2024 година.

Той е ранен в гърдите и корема, получил е кръвоизлив в коремната кухина

Операцията на словашкия премиер Роберт Фицо, след опита за убийство е успешна и той е в стабилно състояние, съобщи телевизионният канал TASR, цитиран от „Фокус“.

Опитът за убийството беше извършен в град Хандлова, на 190 километра от Братислава, където се проведе изнесено правителствено заседание. Фицо излязъл при събралата се тълпа, в този момент са се чули изстрели.

Както съобщава телевизионният канал Markiza, зад опита за убийство стои 71-годишният писател, либерален опозиционер и основател на литературен клуб Юрай Синтула. Изданието Denník N уточни, че той е стрелял по премиера със законно регистрирано късоцевно оръжие и е задържан.

Според словашката „Правда“ Фицо е ранен в гърдите и корема. Той е получил кръвоизлив в коремната кухина.

Reuters съобщава, че му е оказана първа помощ в местна клиника и след това е транспортиран „до медицинско заведение от по-високо ниво“. „Правда“ уточни, че политикът е бил откаран с хеликоптер в Братислава. Според други източници той първо е бил хоспитализиран в реанимацията на болница в областния център Банска Бистрица.

Медиите съобщават, че Фицо е бил в съзнание, когато е бил откаран в болницата, жизнените му функции са били стабилизирани.