петък, 14 юни, 2024 година.

Опозиционната партия “Съюз за спасение на Румъния” ще има нов председател на 29 юни. Това съобщи на официалната си страница във Фейсбук настоящият й лидер Каталин Друла. Вчера той обяви, че подава оставка заради изборния провал на 9 юни.

Каталин Друла ще предаде поста на своя наследник след по-малко от три седмици. Той ще свика конгрес на партията във вторник за избор на ново национално бюро и ще предложи организирането на избори за нов председател на партията между 24 и 28 юни.

„Съюз за спасение на Румъния върви напред. Реформаторското, модернизиращо движение в Румъния трябва да продължи. Следващите цели са битките през есента. Алиансът СДП-НЛП може да бъде спрян с вота и доверието на хората, които искат различно бъдеще в Румъния“, написа Друла в социалната мрежа.

В понеделник (10 юни), ден след изборите в Румъния, той заяви, че според него резултатът е „под очакванията“ и че никой не го е молил да напусне ръководството на партията. Запитан дали ще се кандидатира на предстоящите президентски избори, той отговори отрицателно.

Каталин Друла ръководеше „Съюз за спасение на Румъния“ от 10 юли 2022 г.