четвъртък, 23 май, 2024 година.

„Днес ние трябва да умножим усилията и да се борим за мира сами“, заяви той във Фейсбук

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че той е единственият, който се бори за мир в ЕС, предадоха Франс прес и БТА. Това изказване Орбан направи след опита за убийството на неговия политически съюзник, премиера на Словакия Роберт Фицо.

„Днес ние трябва да умножим усилията и да се борим за мира сами“, заяви във Фейсбук унгарският националистически лидер, който превърна темата за войната в Украйна в залог номер едно на европейските избори на 9 юни.

След завръщането на власт на Фицо през октомври, Словакия промени курса и прекрати военната помощ за Украйна, пледирайки същевременно за преговори за мир с Русия.

Премиерът Фицо беше тежко ранен вчера при нападение в Централна Словакия, което ще го извади от „управленческия строй“ вероятно за няколко месеца.

„Неговото отсъствие идва в един решаващ момент“, подчерта днес Орбан, който се надява да наруши баланса в Европейския парламент. Орбан си остава много близък с Москва въпреки руската инвазия в Украйна, като същевременно отношенията му с Киев са обтегнати.