петък, 14 юни, 2024 година.

Освен на евроизборите в Италия италианската десница триумфира и на регионалните избори в Пиемонте. Те бяха произведени едновременно с изборите за Европейски парламент. Както се очакваше там беше преизбран досегашният областен управител Алберто Чирио, подкрепен от трите десни партии.

Той спечели убедително с 56,56 процента. На второ място остана Джана Пентенеро от Демократическата партия, с 33,42 процента. Тя вече призна поражението си. Чирио беше поздравен от италианския външен министър Антонио Таяни и от председателката на Европейския парламент Роберта Мецола за постигнатата победа.

Преди пет години роденият през 1972 г. Чирио спечели първи областен мандат с 49,86 процента. От февруари тази година той е заместник-секретар на партия „Форца Италия“. Бил е общински съветник и заместник-кмет на град Алба, областен съветник в областния съвет на Пиемонте и евродепутат от 2014 г. до 2019 г. Кандидатурата му се подкрепяше както от „Форца Италия“, така и от управляващата партия „Италиански братя“ и от крайнодясната „Лига“.

Областните избори в Пиемонте бяха четвъртите областни избори в Италия тази година след тези в Сардиния, Абруцо и Базиликата.

На изборите в Сардиния през февруари демократите и „Движение 5 звезди“ се обединиха зад кандидатурата на родената през 1969 г. Алесандра Тоде, завършила информатика и информационни науки в университета в Пиза. В резултат на лявото обединение за изборите Тоде беше избрана и стана първата жена областен управител на острова. Тя е била заместник-лидер на „Движение 5 звезди“, италиански депутат, заместник-министър на икономическото развитие, кандидатирала се е на европейските избори преди пет години. В битката за лидерския пост на Сардиния Тоде се противопостави на кмета на Каляри Паоло Труцу, член на „Италиански братя“ на Джорджа Мелони. Тогава Паоло Труцу беше кандидатура на една привидно обединена десница, но зад кулисите тя беше разединена. Труцу беше наложен от Мелони, докато „Лига“ на Салвини искаше за поста да се кандидатира предишният областен управител от десницата Кристиан Солинас. Това разделение и обединяването на опозицията зад кандидатурата на Тоде донесе първо изборно поражение за Джорджа Мелони след победата й на националните избори през септември 2022 г.

След това на изборите в областите Абруцо и Базиликата десницата показа, че си е взела поука и застана единна зад кандидатурите на Марко Марсилио и Вито Барди, които бяха преизбрани на постовете им на областни управители на двете италиански области. А широката опозиционна коалиция от Сардиния така и не успя да повтори сардинския експеримент.