сряда, 21 февруари, 2024 година.

Днес отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: „Радиото: един век информира, забавлява и образова“. В съвременния свят на бурно технологично развитие радиото започва втория век на своето съществуване, но остава медията, на която се доверяват най-много хора.

По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Общото събрание на ООН през 2012 година, 13-и февруари е обявен за Световен ден на радиото. Денят е избран неслучайно – рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е именно 13 февруари – през 1946 година. 13-тото издание на празника на радиото през 2024-а година е специално, като радиостанциите по целия свят празнуват изминалия, първи век „в служба на човечеството“ на медията, и отбелязват забележителното минало на радиото и неговото обещаващо, но и изпълнено с предизвикателства бъдеще.

Сред акцентите в честването през тази година е ролята на радиото в исторически план с огромното му въздействието в сферата на новините, музиката, радиотеатъра и художествените предавания, както и спорта. Радиото има и специални функции по време на бедствия, аварии и извънредни ситуации – като общодостъпна мрежа за обществената безопасност.

Не на последно място е ролята на радиото за демократичните процеси – неговата способност да достига до многочислена аудитория и да свързва различни групи хора, включително мигранти, хора от уязвимите групи, както и влиянието му върху формирането на общественото мнение в качеството му на трибуна на свободното слово.