петък, 24 май, 2024 година.

Отворено писмо, озаглавено „Призив за защита на демокрацията: 10 приоритета за ЕС“ бе разпространено днес от базирания в Стокхолм Международен институт за демокрация и подпомагане на изборите (IDEA), който е негов инициатор, предаде Асошиейтед прес.

Близо 300 души са подписали отвореното писмо от 10 точки преди изборите за Европейски парламент следващия месец, в което се казва, че всички законодатели трябва да поставят демокрацията на първо място в дневния си ред в един все по-авторитарен свят.

В писмото се отправя призив за разширяване на правомощията за спазване на върховенството на закона, за гарантиране, че новите дигитални технологии защитават човешките права, както и за поставяне на демокрацията в центъра на програмите на ЕС в областта на сигурността, миграцията, енергетиката и търговията.

Миналия месец Международният институт за демокрация и подпомагане на изборите оповести в доклад, че избирателите в 19 държави, включително в три от най-големите демокрации в света, са доста скептично настроени по отношение на това дали политическите избори в техните страни са свободни и честни, като много от тях предпочитат силен, недемократичен лидер.

В отвореното писмо се изброяват 10 предложения, обхващащи две основни области:

1. Укрепване на демокрацията и върховенството на закона в рамките на ЕС за борба с предизвикателства като екстремизма, намесата в изборите, разпространението на подвеждаща информация и заплахите за журналистите.

2. ЕС трябва да отстоява основополагащите си ценности в условията на натиск относно сигурността, миграцията, енергетиката и търговията, да включи демокрацията във външните програми на блока и в програмите за разширяване, като защитава честността на изборите и осигурява адекватни ресурси.

Отвореното писмо е подписано от продемократични институции и политически и граждански лидери. Сред подписалите документа са и носители на Нобелова награда за мир, както и бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой и няколко бивши министър-председатели, сред които Гордън Браун от Великобритания, Хосе Луис Родригес Сапатеро от Испания и Виктор Юшченко от Украйна.

Писмото се разпространява преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни, когато в 27-членния блок с население от 450 млн. души ще се гласува за 720 евродепутати за следващите пет години.