петък, 12 юли, 2024 година.

Пакистан днес обяви, че ще удължи срока, в който е позволено да останат в страната 1,45 милиона афганистански бежанци, които пребивават легално, предаде Асошиейтед прес. Това се случва ден след посещението на ръководителя на агенцията за бежанците на ООН Филипо Гранди.

Върховният комисар на ООН за бежанците призова пакистанските власти да удължат срока на валидност на личните документи на бежанците.

Последното удължаване на срока за пребиваване бе в сила до 30 юни, и това стана причина за разпространяване сред бежанците на несигурност и страх, че може да бъдат депортирани, отбелязва АП.

Решението идва на фона на започналите миналата година и широко критикувани репресии, взели на прицел хора без валидни документи. Според пакистанските власти репресиите не са били насочени към определена националност. По някои оценки те са принудили 600 000 афганистанци да се завърнат у дома. Изглежда обаче, че репресиите засега са преустановени, въпреки че властите не са обяснили защо.

След като приключи тридневното си посещение, по време на което се срещна с афганистански бежанци и с пакистански официални представители, Гранди публикува изявление, в което изрази задоволство, че връщанията на хора без документи са били преустановени.

Към момента няма потвърждение от страна на Пакистан, че репресиите наистина са преустановени, отбелязва АП.

Агенциите на ООН осъждат принудителното експулсиране на афганистанци от Пакистан и заявяват, че то може да доведе до сериозни нарушения на правата на човека, включително разделяне на семейства и депортиране на непълнолетни. Въпреки че през последните години Пакистан редовно депортираше афганистанци, пристигнали в страната без валидни документи, настоящите репресии са безпрецедентни по мащаб.