неделя, 21 юли, 2024 година.

Полският президент Анджей Дуда каза в интервю за американската телевизия „Фокс Нюз“, че от гледна точка на Полша, политиките на НАТО трябва да приоритизират стабилността, както и че алиансът трябва продължително да укрепва отбраната си и да демонстрира обединението си, предаде полската новинарска агенция ПАП.

„Относно изграждането на системи за сигурност, американските политики са стабилни и аз, като президент на Полша, ценя това високо“, каза Дуда.

„Днес ние (НАТО – бел. ред. на ПАП) не се нуждаем от нови грандиозни идеи, има доказани методи, които ни позволяват да спрем всеки потенциален агресор“, добави той.

САЩ са де факто водещата страна на алианса, затова стабилната политическа ситуация в САЩ е от основно значение, каза президентът.

Тазгодишната среща на върха на НАТО във Вашингтон е засенчена от американската президентска надпревара и възможността за второ президентство на Доналд Тръмп, който обяви, че ще прекрати помощта за Украйна и ще преговаря с президента Путин за слагане на край на войната в Украйна.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ПАП)