понеделник, 4 март, 2024 година.

Проектът на правителството на британския премиер Риши Сунак за експулсиране на незаконни мигранти от Великобритания към Руанда беше разкритикуван от парламентарна комисия, предаде Франс прес. Тя прецени, че този план е несъвместим със задълженията на страната по въпроса с правата на човека.

Сунак превърна този проект в основа на политиката си за борба срещу незаконната миграция и се надява да може да започне да го прилага преди парламентарните избори, които се очаква да се състоят по-късно през годината.

Сега законопроектът се разглежда в Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент). Той беше разкритикуван от Англиканската църква и от ООН.

Парламентарна комисия, съставена от 12 членове – лейбъристи и консерватори от двете парламентарни камари, публикуваха днес доклад, в който констатират, че законопроектът е „фундаментално несъвместим“ със задълженията на Обединеното кралство по въпроса за човешките права.

Законопроектът беше разработен в допълнение на нов договор между Великобритания и Руанда за изпращане на незаконните мигранти в африканската страна. Според британския Върховен съд е незаконно да се пращат мигранти в Руанда, защото страната не може да се разглежда като сигурна за тях. В договора между Лондон и Кигали обаче Руанда е смятана за сигурна страна. Това поражда и безпокойството на парламентарната комисия. Според нея законопроектът по-специално задължава британските съдилища да гледат на Руанда като на сигурна страна и ограничава възможностите на незаконните мигранти да обжалват пред съдилищата решенията за експулсиране. Освен това няма гаранция, че експулсираните към Руанда мигранти после няма да бъдат изпратени в страна, в която те биха могли да бъдат преследвани, казва комисията.

„Човешките права са универсални. Но законопроектът накърнява този съществен принцип, като отказва на една специална група – експулсираните мигранти – защитата, гарантирана от закона за човешките права“, казва комисията. Според нея чрез плана за експулсиране към Руанда държавните институции ще бъдат оторизирани да действат в нарушение на Европейската конвенция за човешките права. „Ако Великобритания приеме едно законодателство, което не зачита нейните международни ангажименти относно човешките права, това ще навреди сериозно на способността й да влияе на други страни да спазват международното право“, допълва комисията в доклада си.

Законопроектът поражда разделение дори в партията на Сунак. Някои консерватори намират текста за прекалено суров, а други искат по-строги мерки в него.