събота, 18 май, 2024 година.

Словенската държавна избирателна комисия потвърди тази седмица имената на партиите, които са допуснати до изборите за Европейски парламент в Словения и на първо четене няма големи изненади. Словенците ще могат да избират от списък с 11 партии – парламентарните „Нова Словения“ (НС), „Социалдемократи“ (СД), „Движение Свобода“ (ДС), Словенска демократическа партия (СДС) и „Левица“, както и зелената партия „Весна“, Словенската народна партия (СНП), „Ресница“, „Зелените на Словения“, сатиричната партия „Нич од тега“, както и ДеСУС и „Добра държава“ с една бюлетина.

Пиратската партия, която първоначално заяви, че ще участва в евровота, не успя да събере необходимия брой подписи за подкрепа от избирателите, затова кандидатурата ѝ бе отхвърлена. Партията подаде жалба и в момента изчаква решение на конституционния съд.

Листите на всички партии се състоят от по девет кандидати – броят евродепутати, който Словения ще има в новия състав на ЕП.

Предизборната кампания за евровота започна официално в петък и според социологически проучвания на словенския институт „Медиана“ най-голям успех ще има СДС с четири евродепутати, следвана от ДС с двама евродепутати. Партиите СД, НСи и „Левица“ пък ще получат по едно място според анкетите. Ако тези очаквания се изпълнят, позиционирането на словенските партии в ЕП ще бъде малко по-различно отколкото беше досега. Проучванията на общественото мнение не вещаят добри резултати за Зелената партия „Весна“, Словенската народна партия, „Ресница“, „Нич од тега“, и ДеСУС и „Добра държава“ – те най-вероятно няма да получат места в новия Европарламент.

Що се отнася до избирателната активност, 81,1 процента са отговорили, че ще гласуват и само 4,1 процента не знаят за кого биха гласували. Социолозите смятат, че тези резултати от анкетите са твърде оптимистични обаче, тъй като при последните избори през 2019 г. избирателната активност бе едва 28,89 на сто.

Словенците имат право да гласуват за конкретен кандидат за евродепутат от листата на съответната партия, но почти 39 процента са гражданите, които обикновено не се възползват от преференциалното гласуване.

В листите на водещите партии за евроизборите се срещат и имената на някои известни политици, най-вече бивши и настоящи министри и депутати. Програмите на кандидатите също не носят големи изненади.

Кои са кандидатите за евродепутати?

Словенската демократическа партия (СДС) има най-успешна история от участията си в европейските избори досега. От 2004 г. до 2009 г. партията имаше двама депутати в Европейския парламент, а от 2009 г. до 2024 г. има трима евродепутати.

Водачът на листата на СДС Романа Томк заяви, че партията иска по-различен Европейски съюз. „Земеделци, пенсионери и други протестиращи предупреждават, че отварянето на границите за бежанци и зеленият преход не са правилният път. Крайно време е Европа бавно да се обърне надясно“, коментира тя.

Освен Романа Томк, която е настоящ евродепутат, в листата на СДС са и евродепутатът Милан Звер, депутатът Франц Брезник и депутатът Бранко Гримс.

Според данни от анкетите на „Медиана“ СДС би получила 20,7 процента от гласовете, ако евровотът се проведе тази седмица.

Листата на управляващата партия „Движение Свобода“ се определя като проевропейска и зелена, а кандидатите защитават европейските ценности. Мотото на програмата им е, че в основата на ЕС трябва да бъде връзката и равноправието на всички страни членки. Ценностите на партията са спазване на правата на човека, по-добрата връзка между младите и възрастните граждани, качественото здравеопазване за всички, използването на възобновяеми източници на енергия.

Листата е част от европейското семейство на „Обнови Европа“ (Renew Europe), а водач на листата е настоящият евродепутат Ирена Йовева. Сред кандидатите на ДС са държавният секретар Войко Волк, настоящият министър на отбраната, бивш депутат и председател на парламента Марян Шаръц, държавният секретар в кабинета на премиера Маша Коципър и депутатът, бивш министър и специалист по европейските фондове за местни проекти и темите за околната среда Урош Брежан.

ДС има двама депутати в настоящия Европарламент – Ирена Йовева, която се кандидатира за втори мандат, и Клемен Грошел, който не присъства в листите с кандидати за предстоящите избори.

ДС се нарежда на второ място след СДС в проучванията на общественото мнение. Партията ще получи 13 процента от гласовете, ако евроизборите се проведат тази седмица.

Партията „Нова Словения“ (НСи), която е в семейството на Европейската народна партия, призовава за европейски институции, които подкрепят европейската икономика и финансово, които ще изграждат жилища за младите и домове за възрастните. Според тях предложенията от зеления преход са твърде смели, затова призовават към преразглеждане на проектозакона. НСи залага на значението на отбраната, защитата на стопанствата и фермерите и увеличаванетo на финансирането за селското стопанство.

Водач на листата е председателят на партията Матей Тонин. Сред останалите кандидати са бившият председател на НСи, председател на младежката партия НСи и настоящ евродепутат Людмила Новак; депутатът и председател на партийния съвет Йерней Въртовъц и депутатът Вида Чадонич Шпелич.

НСи е участвала четири пъти в евроизборите, а Людмила Новак е единственият настоящ депутат на НСи в Европарламента към момента.

Според анкетата на „Медиана“ НСи ще получи 6,2 процента от гласовете на евровота, ако той се проведе тази седмица.

Основните точки в програмата на „Социалдемократи“ (СД) са строителство на общински жилища, защита на трудовите права, справедлив за всички хора зелен преход, инвестиране във високоскоростни влакове и възобновяеми енергийни източници. Според кандидатите на партията за евродепутати Европа трябва да действа по-сплотено при различни кризи, като климатичната криза или при войни.

Водач на листата на СД е настоящият евродепутат Матяж Немъц, а кандидати са бившият евродепутат Мойца Клева Кекуш, министърът на кохезията Александър Йеушък, секретарят в министерството на икономиката, туризма и спорта Матеуж Франгеж, международният секретар на партията и съветник на министъра на външните работи Нева Грашич и настоящият евродепутат Милан Бърглез.

СД получава 6,4 процента от гласовете в проучванията на общественото мнение.

Партия „Левица“ залага на социалната сигурност и зеления преход. „Основна цел на партия „Левица“ за евроизборите е хората в Словения да не се тревожат за това къде ще живеят, как ще си плащат сметките всеки месец, какъв свят ще оставим на децата си и Европейският съюз да не става част от военни конфликти“, коментира един от кандидатите за евродепутати на Левица Лука Месец.

Водач на листата на „Левица“ е депутатът Наташа Сукич. Сред по-известните кандидати за евродепутати на партията са министърът на труда Лука Месец, държавният секретар в министерството на труда, семейството и социалните въпроси Дан Юван и държавният секретар в министерството на солидарното бъдеще Лука Омладич.

„Левица“ ще получи 4,5 процента, ако изборите се проведат тази седмица, сочат анкетите на „Медиана“.

Извънпарламентарната партия Ресница би получила 4,1 процента от гласовете на евровота. Под четири на сто биха получили зелената партия „Весна“ (3,3) и Словенската народна партия (2,4).

Сред партиите, които се открояват с оригинална програма е сатиричната партия „Нич од тега“ (в превод Нищо от това), която не е сред лидерите в социологическите проучвания, но подхожда към евровота с хумор. Лидерът на партията Виолета Томич е актриса, телевизионна водеща и бивш депутат. По думите ѝ първата цел на партията е еврокомисарите да бъдат преименувани на Комисар Рекс. Кандидатите от партията твърдят, че се борят за място в ЕП заради парите, а основната им цел е да завладеят света.