сряда, 21 февруари, 2024 година.

С по 63 гласа „за” от 63-ма присъстващи в залата депутати, парламентът на Северна Македония гласува новите министри в техническото правителство, а Илир Демири като министър на здравеопазването и Наим Байрами като министър на информационното общество и администрацията положиха клетва.

След като в петък, след многочасов дебат от двете министерски позиции бяха освободени Фатмир Меджити и Азир Алиу от „Алианс за албанците“, на днешното заседание премиерът на техническото правителство на Северна Македония Талат Джафери представи много накратко двете си нови предложения.

„По предложението за министър на здравеопазването Илир Демири няма нужда от представяне, защото много от нас, са имали възможност да видят как управлява болницата в Тетово. А Наим Байрами е магистър по информационни технологии и това е възможност да покаже и докаже какво може”, посочи пред парламента Джафери.

В следобедните часове заседанието беше прекъснато, за да бъда проведено ново, на което депутатите гласуваха удължаване на срока на валидност на документите за пътуване със старото име на държавата, на територията на страната, след което отново продължи.

Подобно на дебата за освобождаването на Меджити и Алиу в петък и днес от трибуната в пленарната зала се чуваха взаимни обвинения между депутатите от СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, включително за създадения проблем с документите за пътуване, но и твърдения за ролята на коалиционния партньор на СДСМ, албанската партия ДСИ в промяната в техническото правителство.

Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски посочи, че освобождаването на министрите е политическо искане на албанската ДСИ и „по същество е страхът на ДСИ, че албанският опозиционен блок се консолидира”.

„СДСМ не само не е първа, но в момента дори не е втора партия в правителството. В момента в правителството се води политическа битка между ДСИ и „Алианс за албанците“, а СДСМ е просто наблюдател, който натиска зелен или червен бутон в зависимост от това какво съобщение ще получи от Артан Груби”, заяви депутатът от опозиционната партия Антонио Милошоски.

„ВМРО-ДПМНЕ лъжат през всичките тези години и си мислят, че някой ще им повярва, особено сега. Предложиха технически министри, които не знаят какво говорят. В медиите казват, че документите за пътуване ще бъдат валидни, а след това изпращат съобщение, в което казват, че няма да бъдат валидни. Знаят ли министрите от ВМРО-ДПМНЕ какво трябва да кажат, или умишлено всяват паника сред гражданите“, заяви депутатът от СДСМ Даниела Колева, включвайки в дебата проблема с личните документи, който създаде напрежение в страната.

ВМРО-ДПМНЕ не присъстваше в залата и по време на гласуването на новите министри.

До промени в избраното в края на януари техническо правителство се стигна след практическото разцепление в „Алианс за албанците“, като освободените в петък министри подкрепиха идеята на председателя на партията тя са се яви на изборите заедно с албанската опозиция. От другото крило в „Алианс за албанците“, които настояват за самостоятелно явяване на изборите предложиха, а Талат Джафери внесе в парламента предложението, те да бъдат освободени, а на тяхно място да бъдат гласувани Илир Демири и Наим Байрами.

Аргументът на Джафери беше, че според закона в техническото правителство не може да има повече от една опозиционна партия. Според договора от Пържино, който сложи край на политическата криза в страната през 2016 г.,100 дни преди изборите в Северна Македония се гласува техническо (преходно) правителство, в което опозицията има две министерски и няколко зам-министерски позиции. В правителството на Талат Джафери ВМРО-ДПМНЕ предложи свои министри на вътрешните работи и на труда и социалната политика.