сряда, 21 февруари, 2024 година.

Парламентът на Северна Македония прие по бърза процедура със 110 гласа „за“ промени в Закона за пътна безопасност, с които шофьорските книжки със старото име на държавата – Република Македония – ще бъдат валидни на територията на страната до края на годината.

Според закон, приет в резултат на постигнатия през 2018 г. договор между Скопие и Атина, уреждащ въпроса за името на страната, крайният срок за смяна на личните документи, в които да фигурира новото име на държавата – Република Северна Македония, изтичаше днес в полунощ.

По-рано днес парламентът прекрати заседанието, на което дебатираше гласуването на новите министри в техническото правителство, за да гласува предложените от СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ промени.

Допълнителното напрежение в страната последва след съобщение от МВР, според което днес след полунощ престават да бъдат валидни, включително на територията на страната, документите за пътуване със старото име на държавата.

Според договора от Преспа в рамките на пет години след подписването му, трябва да бъдат подменени всички лични документи и регистрационните табели на автомобилите, на които трябва да присъства новото име на държавата – Република Северна Македония. Процедурата по подмяната на документите започна през 2021 г., а в последните месеци с наближаването на крайния срок напрежението нарасна.

И докато, според властите, неподменените лични карти ще продължат да бъдат валидни на територията на страната, от съобщението на МВР стана ясно, че това не се отнася до шофьорските книжки и шофьорите ще бъда глобявани, ако карат с неподменени книжки.

И от СДСМ, и от ВМРО-ДПМНЕ тази сутрин внесоха предложения за промени в Закона за пътна безопасност. На спешно ново заседание на парламента, след експресна координационна среща, беше предложен текст, според който старите шофьорски книжки ще бъдат валидни до края на годината.

По спешна процедура предложението мина през две парламентарни комисии.

Междувременно пред техническите пунктове в цялата страна се оформиха опашки от автомобили, на чиито регистрационни табели трябва да бъдат залепени стикери с NMK (Северна Македония), за да могат да излизат извън страната. Извън границите на Северна Македония ще могат да пътуват само гражданите, които са подменили паспортите си, както и документите за пътуване.