четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Резултатът на нова партия, наречена на „Партито свърши“, e голямата новина от евроизборите в Испания. Те бяха спечелени от опозиционната консервативна Народна партия, които ще имат 22 евродепутати – с двама повече от управляващите социалисти на премиера Педро Санчес.

Испания има общо 61 представители в Европарламента.

„Партито свърши“ – Se Acabo La Fiesta – лидер на новата антисистемна партия с това красноречиво име е много популярен крайнодесен активист на име Алвисе Перес. Роден през 1990 г., той отправя всичките си послания чрез социалните мрежи – Инстаграм и Телеграм. Има над милион последователи. Още при първата си поява на политическия терен получава 800 000 гласа. Формацията му ще има трима депутати в Европейския парламент, което е огромен резултат. Научи го и реагира от дискотека в Мадрид, обещавайки да развали празника – на престъпниците, на корумпираните, наемниците и т.н. Обявява се за масово депортиране на имигранти. За Перес са гласували предимно млади мъже – от 18 до 34 години.

Експертите смятат, че Испания се ориентира надясно на европейските избори, но не толкова, колкото се случи например във Франция и Германия.

Отбелязват и нарастващата поляризация в страната, на която се дължи появата на новата партия. Припомнят успеха преди десет години на друга антисистемна формация „Подемос“ (Да, можем!) – крайнолява партия, която доскоро беше част от правителствената коалиция.

Шестима евродепутати в новия Евопарламент ще има „Вокс“, утвърдилата се вече на политическата сцена крайнодясна партия.

Евробарометър: 64% от младите испанци имат намерение да гласуват за ЕП