четвъртък, 23 май, 2024 година.

Щатен служител на вътрешното министерство на САЩ вчера стана първото политическо лице от еврейски произход, публично подало оставка в знак на протест срещу подкрепата на САЩ за Израел във войната в Газа, съобщи Асошиейтед прес.

Лили Грийнберг Кол, специален помощник на ръководителя на Вътрешното министерство Деб Холанд, обвини президента Джо Байдън, че използва евреите, за да оправдае американската политика по отношение на конфликта.

Кол работеше за предизборния щаб и на Байдън, и на вицепрезидента Камала Харис и е от дълго време активист и застъпник за Израел във Вашингтон, преди да влезе в правителството.

Тя е петият щатен служител на средно и висше равнище, оповестил публично оставката си в знак на протест срещу военната и дипломатическа подкрепа, оказвана от администрацията на Байдън за Израел по време на продължаващата вече седми месец война в Газа. Тя е и второто лице, назначено на политически принцип, което публично се оттегля от поста си, след като служител от министерството на образованието от палестински произход подаде оставка през януари.

„Вече не мога да продължавам да представлявам администрацията си“, заяви Кол по време на интервю за АП. „Байдън превръща евреите в лице на американската военна машина. Това е дълбоко погрешно“, заяви Кол, посочвайки, че подкрепата за войната „е бедствие – не само за палестинците, израелците, евреите и американците, но и за неговите предизборни перспективи“.

Междувременно говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, цитирана от Ройтерс, че администрацията на Байдън се опитва да евакуира американските медици от Газа. По-рано тази седмица представители на Палестинско-американската медицинска асоциация заявиха пред в. „Вашингтон пост“, че са блокирани в палестинския анклав, след като Израел затвори граничния пункт край южния град Рафах.