петък, 14 юни, 2024 година.

Първото заседание по делото за инцидента през април с кабинков лифт в турския окръг Анталия, при който един човек загина, а седем души бяха ранени, ще се състои днес, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Общо 12 обвиняеми ще отговарят пред съда във връзка със злополуката, сред които е кметът на град Кепез Месут Коджагьоз. Той и още четирима заподозрени се намират в затвора, където бяха поставени под постоянен арест.

При инцидента на 12 април подпорен стълб се срути и се сблъска с една от кабинките. Над 180 души останаха блокирани в кабинките в очакване да бъдат спасени и евакуирани.

Инцидентът стана с кабинков лифт, управляван от ANET, търговско дружество на общината на Анталия.

Задържаният Месут Коджагьоз, който на местните избори бе избран за кмет на град Кепез, окръг Анталия, като кандидат на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), е бивш генерален директор на ANET.

Обвинителният акт по случая, изготвен от Главната прокуратура на Анталия, беше внесен в съда на 7 май. Обвиняеми са общо 12 лица, от които петима се намират в ареста.

През май съдът прие обвинителния акт и насрочи на 11 юни първото заседание, на което Коджагьоз и другите обвиняеми ще се явят пред съдията.

Прокуратурата иска присъди до 27 години лишаване от свобода за всеки за „причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост“ и „застрашаване на безопасността на движението по непредпазливост“.