понеделник, 17 юни, 2024 година.

Първото посещение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган от 18 години в централата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) днес продължи час и половина, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган разговоря с лидера на НРП Йозгюр Йозел.

Йозел посети президента Ердоган в централата на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на 2 май след местните избори на 31 март.

След посещението, което се разглежда като начало на процеса на нормализиране на отношенията между ПСР и кемалистката НРП, днес Ердоган направи ответно посещение в централата на НРП, отбелязва СиЕнЕн-Тюрк.

Йозгюр Йозел посрещна Ердоган на стълбите пред входа на централата на НРП в центъра на турската столица. Ердоган бе придружен от заместник-председателя на ПСР Мустафа Елиташ, а Йозел – от депутата от НРП от Истанбул Намък Тан.

Ердоган и Йозел си стиснаха ръцете пред централата, след което бяха проведени разговори между двамата.

Засега няма подробности за разговорите.

Срещата продължи 1 час и 30 минути. Ердоган посети централата на НРП 18 години след последното му посещение през 2006 г., когато бе министър-председател.

Държавният глава и Йозел се срещнаха за първи път на 23 април в турския парламент след прием по повод Деня на независимостта и празника на детето.

НРП спечели местните избори на 31 март в Турция. Това бе първа победа за кемалистката формация от 1977 г. Много анализатори коментираха, че успехът на партията донякъде се дължи на новия й председател Йозел. Той бе избран за лидер на НРП през ноември м. г.