вторник, 23 април, 2024 година.

Кандидатът за втори президентски мандат на изборите в Северна Македония Стево Пендаровски не очаква на първия тур на изборите да има избран президент заради рекордния за страната брой кандидати. За да има победител на изборите на 24 април, един от седемте кандидат-президенти трябва да спечели гласовете на повече от половината от избирателите, вписани в избирателните списъци.

Пендаровски обаче очаква, че ще спечели на втория тур на президентските избори в страната, който ще се проведе заедно с парламентарните избори на 8 май, а в предизборната си кампания ще посети 65 населени места във всички общини в страната, като днес ще бъде в Кривогащани, Крушево и Прилеп.

„Очакваме да имаме срещи с хиляди наши граждани и да им представим какво е моето предложение за следващите пет години. Някой ще каже, че може би това не е необходимо, защото имам петгодишен мандат зад гърба си и македонските граждани много добре знаят какво съм отстоявал, против какво съм бил, какво съм подкрепял и какъв политически профил могат да очакват и през следващите пет години, ако ми дадат доверието си. Мисля обаче, че в последните години контекстът се е променил, както в международен план с войната в Украйна, така и в регионален и във вътрешен план и трябва лично да покажа на гражданите променените си възгледите по въпроси, които имат специфична политическа динамика“, каза Пендаровски пред медиите при откриването на клуба на предизборния си щаб си в центъра на Скопие днес.