вторник, 5 март, 2024 година.

Перспективата за „истинска“ офанзива на израелската армия в град Рафах, в южния край на ивицата Газа, където са намерили убежище стотици хиляди палестинци, е „ужасяваща“, заяви Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от Франс прес.

„Като се има предвид кръвопролитието, което се е случило досега в Газа, е лесно да си представим какво ще стане в Рафах“, посочи той в изявление. „Възможността за пълномащабно военно нахлуване в Рафах – където около 1,5 милиона палестинци са струпани до египетската граница и няма къде да избягат – е ужасяваща“, добави той, като подчерта, че може да се очаква, „че изключително голям брой цивилни, отново предимно деца и жени, вероятно ще бъдат убити и ранени“.

Войната беше предизвикана на 7 октомври от безпрецедентна атака на бойци на ислямистката организация „Хамас“ които проникнаха в южната част на Израел от ивицата Газа. В резултат на нападението загинаха над 1160 души, повечето от които мирни граждани, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни. По данни на здравните служби на управляваната от „Хамас“ територия израелската офанзива е отнела живота на 28 340 души в Газа, повечето от които цивилни.

Върховният комисар на ООН по правата на човека изрази и загриженост относно въздействието на офанзивата в Рафах върху хуманитарната помощ, от която зависят палестинците. „Това нахлуване в Рафах би могло да означава и край на оскъдната хуманитарна помощ, която влиза и се разпределя, което би имало огромни последици за Газа като цяло, включително за стотиците хиляди хора, застрашени от глад и гладна смърт в северната част“ на палестинския анклав, подчерта Тюрк, като призова отново за „незабавно прекратяване на огъня“ и за освобождаването на „всички останали заложници“.

По оценки на Израел в Газа все още се намират около 130 заложници, от които 29, според съобщенията, са загинали. Общо около 250 души бяха отвлечени от Израел на 7 октомври. Едноседмичното примирие през ноември доведе до освобождаването на 105 заложници и 240 палестинци, излежаващи присъди в израелски затвори.

Директорът на агенцията на ООН за палестинските бежанци Филип Лазарини заяви днес, че „няма представа“ къде могат да бъдат евакуирани мирните граждани от град Рафах, след като израелското правителство призова за съдействие, предаде ДПА.

Всеки път, когато на хората бъде наредено да се преместят, тази зона бива нападната по-късно, подчерта той.