понеделник, 15 април, 2024 година.

Харков е честа мишена на руски нападения с ракети и дронове

Руски дронове поразиха рано тази сутрин жилища в Харков, втория по големина град в Украйна. Петима души загинаха, включително спасители, поразени при повторно нападение след пристигането си на мястото на една от атаките, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Това предаде БТА.

Кметът Игор Терехов заяви в социалната мрежа „Телеграм“, че четирима души са загинали на мястото на едно от нападенията, а най-малко трима от тях са били служители на аварийно-спасителните служби, които били убити, след като пристигнали на мястото на удара, след който обаче последвал нов. Петима души са ранени.

По думите на областния управител Олег Синегубов градът е бил подложен на поне четири атаки, и добави, че са пострадали най-горните етажи на жилищен блок. Трима души са в болница, единият от които е в тежко състояние, каза той.
Терехов заяви, че единият от ударите е причинил пожар, а част от друга сграда е рухнала.

Изнесените данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Харков е честа мишена на руски нападения с ракети и дронове, отбелязва Ройтерс.
Миналата седмица руските сили пуснаха авиобомба над града, при което загина човек. При ракетна атака по-рано този месец срещу промишлен район бяха убити петима души.

Терехов заяви, че в някои части на града са възможни прекъсвания на електричеството. Русия през последните седмици засили атаките си срещу енергийната и друга инфраструктура.