понеделник, 20 май, 2024 година.

Петима израелски войници бяха убити, а трима – тежко ранени, в северната част на ивицата Газа, предаде ДПА, като се позова на изявление на израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ), които вдигнаха днес информационното си ембарго. Според информации в медии в Израел военнослужещите са загинали в резултат от „приятелски огън“. Те са били убити по погрешка от снаряди, изстреляни от израелски танкове по време на сражение на силите на Израел с палестински бойци вчера.

Танковете открили огън по сграда в бежанския лагер Джабалия, където са били разположени израелски военнослужещи, гласят медийни информации, цитирани от ДПА. Според тях танкистите взели войниците от своята армия за въоръжени палестинци.

Според израелския в. „Джерузалем пост“ в този момент танкистите са били под огромно напрежение, защото върху машините им са се изсипвали десетки противотанкови гранати от екстремистки палестински бойци. Съответно горните люкове, както и капаците на мерниците, са били плътно затворени, за да бъдат предпазени хората в танковете, отбелязва изданието.

След вчерашния случай броят на израелските военнослужещи, убити от началото на конфликта с радикалната палестинска групировка „Хамас“ на 7 октомври миналата година, нараства на 626 души според данните на армията, посочва ДПА. Около 3500 са ранени. Според информацията на здравното министерство на „Хамас“ палестинските жертви в Газа от началото на израелското настъпление са около 35 000.