петък, 14 юни, 2024 година.

Резултатите от изборите за Европейски парламент в Белгия сочат, че първа по сила е крайнодясната партия „Вламс беланг“.

Тя получава 13,86 на сто подкрепа. Партията се числи към групата „Идентичност и демокрация“ в Европейския парламент. На второ място с малка разлика остава Реформаторското движение („Обнови Европа“) с 13,58% подкрепа. Трети, отново с минимална разлика, са умерените националисти от „Нов фламандски алианс“. Прогнозите през последните няколко месеца сочеха, че именно крайната десница ще бъде първа политическа сила.

В страната бяха произведени и избори за Федерален парламент, на които обаче „Вламс беланг“ остана на второ място, а победител е „Нов фламандски алианс“.

Журналистът от белгийската агенция Белга Райнхарт Браке коментира пред БТА резултатите от изборите. Той заяви, че до голяма степен те съвпадат с общите резултати на континента. Той поясни, че крайнодесните също са спечелили места в парламента, но не толкова много, колкото проучванията предвиждаха.

Браке каза, че според него в страната ще бъде сформирано ново правителство и че досегашният премиер Александър де Кро със сигурност няма да остане на поста си, тъй като не е събрал достатъчно подкрепа. Журналистът от Белга добави, че вероятно сформирането на правителство в Белгия ще отнеме много време.

„В Белгия проучванията прогнозираха категорична победа за „Вламс беланг“ – крайнодясната партия. В действителност обаче спечели „Нов фламандски алианс“, която не e толкова радикална, колкото „Вламс беланг“. Това е голямата изненада от изборите“, подчерта Райнхарт Браке.

Той отбеляза също и „впечатляващия“ напредък на партията „Обвързаните“, част от групата на Европейската народна партия, която постигна успехи във франкофонските части на Белгия.