вторник, 16 юли, 2024 година.

Доналд Тръмп обмисля намаляване на обмена на разузнавателни данни с членовете на НАТО, които зависят от САЩ за вида информация, която помогна на Украйна да се противопостави на Русия, твърдят чуждестранни служители, информирани за плановете, съобщи „Политико“.

Съветниците на Тръмп са казали на съюзнически държави, че намаленият обмен на разузнавателна информация ще бъде част от по-широк план за намаляване на подкрепата и сътрудничеството на САЩ с 32-членния алианс, твърдят трима европейски служители и високопоставен служител на НАТО, на които е предоставена анонимност, за да обсъдят деликатния въпрос.

Длъжностните лица заявиха, че са научили за предложението за ограничаване на обмена на разузнавателна информация по време на дискусии със съветници на Тръмп относно по-широките планове за намаляване на участието на САЩ в НАТО. Бившият президент многократно е поставял този въпрос по време на мандата си, припомня „Политико“.

Ограничаването на разузнаването може да има тежки последици за сигурността, особено за Украйна, която се опитва да отблъсне руската инвазия.

„Именно американското разузнаване помогна да се убедят много страни от НАТО, че Путин е решен да нахлуе в Украйна“, заяви един европейски служител. „Някои страни не вярваха, че Русия има възможности да проведе успешна военна кампания“.

Потърсен за коментар, говорителят на кампанията на Тръмп не отговори директно, а вместо това препрати към изявлението в „Трут сошъл“(TruthSocial), че бившият президент „ще възстанови мира и ще възстанови американската сила и възпиране на световната сцена“.

Ограничаването на разузнаването при евентуална бъдеща администрация на Тръмп е било тема на обсъждане на срещата на върха на НАТО тази седмица, според официалните лица, както и според висш американски служител.

Намаляването на обмена на разузнавателна информация от страна на САЩ може да намали способността на Европа да устои на руска инвазия, ако президентът Владимир Путин реши да разшири военните си операции на континента отвъд Украйна, каза висшият американски служител, посочи „Политико“.