петък, 12 юли, 2024 година.

Движението на камиони през границата на Полша с Беларус е забавено заради нови санкции, съобщи днес говорител на полските митници, цитиран от Ройтерс, след като Минск и Варшава спряха да позволяват на тежкотоварните камиони да преминават границата.

Отдавна напрегнатите отношения между Полша и Беларус се влошиха допълнително след началото на мигрантската криза на границата между двете страни през 2021 г., като представители на Запада обвиняват Минск, че изпраща в Полша мигранти, идващи от страни извън Европа и казват, че по този начин Беларус води „хибридна война“.

Четири от шестте гранични пункта в момента са затворени и полският министър на външните работи Радослав Шикорски каза, че Варшава не изключва възможността за пълно затваряне на границите.

Страните от ЕС се споразумяха през юни за налагането на санкции срещу Беларус, за да намалят доставките на стоки, изпращани в страните от ЕС от Русия през Беларус, с цел заобикаляне на санкциите, наложени заради руската инвазия в Украйна.

Беларуски опозиционни активисти водиха кампания, за да накарат Полша да затвори граничния пункт „Кукурики-Козловичи“ с цел да се увеличи по този начин натискът върху беларуския лидер Александър Лукашенко, съюзник на руския президент Владимир Путин, за да бъдат освободени политически затворници.

Беларуските митници казаха, че Полша тази нощ е спряла да пуска товарни превозни средства от Беларус през пункта „Кукурики-Козловичи“ – единствения граничен пункт, отворен за камиони. Митническите власти заявиха още, че в момента 600 камиона чакат на опашка от Козловичи в Беларус в посока Кукурики в Полша, като някои от тях чакат там от вчера. Движението в обратната посока, към Беларус, се осъществява свободно, но по-бавно от обикновено, добавиха те.

Говорителка на полската национална данъчна служба каза, че граничният пункт не е затворен, но движението става бавно заради проверки, свързани с новите санкции.

„Трафикът се осъществява нормално, може би малко по-бавно, заради наложените санкции и ние, като митнически и акцизни служби, трябва да се нагодим според регулациите, (но) няма нищо спряно или блокирано“, заяви говорителката.

Граничният комитет на Беларус каза, че само 110 камиона са преминали в Полша за последните 24 часа, при положение, че обикновено минават около 1200. Той заяви, че общо 1960 товарни превозни средства в момента чакат, за да преминат от Беларус на територията на ЕС – 600 в Полша, 530 на единствения пункт с Латвия и 830 на двата пункта на границата с Литва.