четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Освен на европейските избори1 италианците гласуваха на 8 и 9 юни за местни органи на властта в близо 3700 населени места из цялата страна. Броенето на бюлетините започна след оповестяването на резултатите от евровота.

Сред общините, в които се избираше нов кмет и нов общински съвет, имаше и 27 главни града на италиански провинции. От тях 6 бяха и главни градове на италиански области и това бяха Бари (област Пулия), Каляри (област Сардиния), Кампобасо (област Молизе), Флоренция (област Тоскана), Перуджа (областта Умбрия) и Потенца (областта Базиликата).

Избирателната система варира в зависимост от населението на общините, в които се гласува. Там, където има над 15 000 жители, ще има втори тур между двамата кандидати, които са спечелили най-много гласове на първия тур, но не са прехвърлили прага от 50 процента. Този втори тур ще бъде на 23 и на 24 юни. Там, където населението е под 15 000 души, втори тур не се организира и побеждава онзи, който е получил най-много гласове на вота на 8 и 9 юни.

Най-интересните изборни битки бяха тези съответно за кметските постове на градовете, които са центрове на италиански области. Във всички 6 от тези кметски битки десноцентристите подкрепяха един общ кандидат, докато лявото пространство – Демократическата партия и „Движение 5 звезди“ – не навсякъде успяха да се обединят. Но въпреки това на места левите кандидати излязоха на първо място и отиват на втори тур срещу десни кандидати, което потвърждава впечатлението и от евровота за връщане към поляризацията в Италия.

В Бари битката беше между петима кандидати, подкрепени от общо 26 листи. На втори тур отиват Вито Лечезе и Фабио Ромито, получили съответно 48,03 и 29,13 процента. Лечезе е роден през 1962 г. Завършва политически науки, бил е на два пъти депутат. Подкрепен е от Демократическата партия, „Зелени“, „Действие“ и други движения. Фабио Ромито е адвокат. Бил е общински съветник в Бари, после провинциален съветник в провинциалния съвет на Бари и накрая областен съветник в областния съвет на Пулия. Първоначално е бил от „Форца Италия“, после е преминал към „Лига“. За кметския пост Бари e подкрепен от трите основни партии в десноцентристкото пространство – „Италиански братя“, „Форца Италия“, „Лига“ и по-малката дясна партия „Ние, умерените“.

Във Флоренция кандидатите бяха 10. На втори тур отиват родената през 1976 г. във Флоренция Сара Фунаро, която е психолог и психотерапевт и е кандидат на левоцентристите за кметския пост, и Айке Шмит, роден във Фрайбург през 1968 г., натурализиран италианец, завършил история на изкуствата. Бил е директор на музея „Уфици“ във Флоренция, а сега е директор на музея „Каподимонте“ в Неапол. Издигнат е за кандидат за кмет на Флоренция от десноцентристите. Те получиха на първия тур съответно 43,17 и 32,86 процента.

За кметския пост на Перуджа кандидатите бяха пет. На втори тур отива Маргерита Скоча, която е от „Италиански братя“. По професия е архитект и е общински съветник по градоустройствените въпроси. Подкрепена е от трите управляващи десноцентристки партии. На втори тур отива и Витория Фердинанди, която беше издигната от Демократическата партия, „Движение 5 звезди“, „Съюз Зелени Левица“ и др. Ръководител е на проект за правото на достоен труд за хората с ментални разстройства. Те получиха съответно на първия тур 48,29 и 49,01 процента.

Петима бяха кандидатите за кмет в Потенца. На втори тур отиват Франческо Фанели, който е представител на „Лига“, заместник председател е на областния съвет и е подкрепен от управляващите десни и от центристките партии, и Виченцо Телеска, подкрепен от демократите. Те получиха на първия тур съответно 40,60 и 32,44 процента.

Любопитен беше вотът в Каляри. Там кандидатите бяха четирима. Но от тях кандидатите на обединената десница и на обединената левица имаха една и съща фамилия – Дзеда. В крайна сметка на първия тур с над 60 процента победи Масимо Дзеда. Той е бил кмет на Каляри от 2011 г. до 2019 г. и като представител на Демократическата партия е приложил прогресивни политики, свързани с модернизиране на транспорта, екологичната устойчивост и културното развитие. Основната му опонентка – Алесандра Дзеда, издигната от обединената десница, е юристка, родена през 1966 г. Завършила е счетоводство и икономика. Била е областен съветник. Тя получи 34,22 процента. Битката за главния град на Сардиния беше от особена важност. В Сардиния по-рано през годината имаше областни избори и на тях лагерът на управляващата десница се яви не достатъчно сплотен, докато Демократическата партия и „Движение 5 звезди“ се обединиха и постигнаха заедно победа. Сега левицата повтори експеримента с обединението и победи.

В Кампобасо кандидатите за кмет бяха трима. Победи с над 52 процента Алдо Де Бенедетис, подкрепен от шест политически сили, сред които и управляващите десни. Досега той е бил общински съветник по бюджетните въпроси.

Сред другите по-интересни кметски битки беше тази в Бергамо, където беше избрана първата жена за кмет и това е демократката Елена Карневале, която е на 59 години и е бивш депутат.

В град Понтида във провинция Бергамо, смятан за бастион на крайнодясната партия „Лига“, след 20 години на власт крайната десница изгуби кметския пост. За кметското място се бореше досегашният кмет Пиергуидо Ванали. Но той беше победен от Давиде Канту от гражданската листа „Да изживеем Понтида заедно“. Той спечели вота с 52,71 процента. В Понтида Салвини редовно организира партийни прояви. Миналата есен там на партийна конференция участва и лидерката на „Национален сбор“ Марин Льо Пен.

В Марсалия в провинция Кунео пък Франка Билио постави рекорд. Тя беше преизбрана за кмет за осми път. Билио е на 81 години и е председател на Националната асоциация на малките общини в Италия.