понеделник, 17 юни, 2024 година.

САЩ се нуждаят от помощта на Япония за бързо попълване на ракетните запаси и ремонт на военните кораби, тъй като конфликтите в Близкия изток и Украйна продължават, а Вашингтон се стреми да запази надеждността на възпиращите си сили в Индо-тихоокеанския регион, предаде Асошиейтед прес, цитирайки изявление на американския посланик в Япония.

„Ясно е, че военнопромишлената база на Съединените щати не може да отговори на всички стратегически предизвикателства, които имаме, и на задълженията, които имаме“, заяви днес американският посланик Рам Емануел.

Той говори в момент, когато Япония и САЩ проведоха първите си разговори за ускоряване на военнопромишленото сътрудничество, два месеца след сключеното през април споразумение между японския министър-председател Фумио Кишида и американския президент Джо Байдън.

Тази седмица в Токио разговарят заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на придобиването и поддържането Уилям Лаплант и японският му колега Масаки Фукасава, ръководител на Агенцията за придобиване, технологии и логистика.

Те постигнаха съгласие да създадат работни групи за съвместно производство на ракети и за поддръжка и ремонт на кораби на американските военноморски сили и самолети на военновъздушните сили в региона, се казва в изявление на японското министерство на отбраната. Ще бъде създадена и група за обсъждане на по-силна верига за доставки.

Днес двете държави проведоха първата среща за японската работна група за ремонт, която ще помогне на американските корабостроителници да се съсредоточат върху нови кораби, като същевременно ще позволи корабите да бъдат ремонтирани в Япония за по-голяма ефективност и възпиране.

Във встъпителната си реч по време на срещата Фукасава изрази надежда, че ремонтът на американските военноморски кораби в региона ще помогне за укрепването на японската отбранителна промишленост, чиито клиенти до голяма степен се ограничават до Министерството на отбраната и Силите за самоотбрана на Япония. Счита се обаче, че неотдавнашните промени в политиките в областта на отбраната създават нови бизнес възможности.

Преговорите за промишлено сътрудничество се провеждат в момент на нарастващо напрежение поради все по-настоятелните действия на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, отбелязва АП.

Американският посланик Рам Емануел заяви, че капацитетът на Китай в областта на корабостроенето ще надмине този на САЩ и че ремонтът в Япония на корабите на военноморските и самолетите военновъздушните сили на САЩ, разположени в региона, може да освободи промишления капацитет на САЩ, за да може да се съсредоточи върху изграждането на нови кораби.

В Япония се намира единственото чуждестранно пристанище, откъдето американският самолетоносач, разположен в региона, може да отплава.

През декември Токио облекчи ограниченията си за износ на оръжие, за да удовлетвори искането на САЩ за доставка на произведени в Япония по американски лиценз отбранителни системи земя-въздух „Пейтриът“ (Patriot Advanced Capability-3, PAC-3), които да допълнят запасите на САЩ, намалели поради подкрепата им за Украйна, отбелязва АП.