понеделник, 4 март, 2024 година.

Голям пожар се разрази днес в увеселителен парк в западния шведски град Гьотербог, предаде Ройтерс, като допълни, че огромни стълбове от гъст черен дим са се издигнали над втория по-големина град в страната.

Асошиейтед прес отбелязва, че комплексът е един от най-големите от този вид в Северноевропейските страни.

Пожарът се е разпространил в района на няколко водни пързалки в лунапарка „Лизеберг“, които още не са отворени за посетители. Пристигналите на мястото полицаи и пожарникари не са могли да кажат веднага дали има пострадали, както и какви са щетите.

Хората в намиращи се наблизо хотел и административни сгради са били евакуирани, съобщи шведската новинарска агенция ТТ.

„Не е постъпвала информация за пострадали. В момента проучваме дали наистина е така“, каза шефът на пресслужбата на „Лизеберг“ Мартен Вестлунд за шведския в. „Афтонбладет“.

Водният парк „Осеана“, на територията на който е избухнал пожарът, трябва да бъде открит това лято, пояснява ТТ, добавяйки, че в изграждането му са били вложени 1,2 милиарда шведски крони (106 милиона долара).

Вестлунд каза още, че огънят е тръгнал от комплекса с „четирите големи пързалки“. „Лизеберг“ е цял квартал в центъра на Гьотеборг, който е популярно място за туристите в Швеция, допълва АП.