понеделник, 4 март, 2024 година.

Дори и без да се чуе изстрел или експлозия, бруталната война срещу Украйна се усеща навсякъде. Още в първото малко населено място след границата (Сирет, Румъния – Порубное, Украйна) има импровизиран мемориал на героите, паднали в защитата на страната си – снимки на млади мъже, загинали в последните близо две години война и надпис за слава на героите. Животът продължава, но скръбта е във въздуха. Усмивките са рядкост. Лицата на хората са угрижени, тъжни, но в очите им има решителност.

По пътя до Киев (около десет часа шофиране с няколко кратки почивки) пейзажът се променя – от изоставени или с изглед на изоставенииндустриални зони, през спретнати малки населени места до големи градове. Често може да се спре на пътя в близост до малък град или село, където възрастни хора продават плодове, зеленчуци, мед и други продукти, собствено производство.

Същата гледка се повтаря и на пазарите в по-големите населени места, където площадите са оживени. Макар да са много по-шумни и колоритни, хората в тях също са умислени и сериозни. Младите опитват да живеят въпреки войната, възрастните – с нея.

Стани герой! Дари кръв за победата!

Трафикът е оживен, понякога се вижда и превоз на тежка военна техника. На няколко възлови пътни артерии има контролни пунктове, на които военните спират избирателно. Понякога се срещат и полицейски патрули.

Пътищата в Украйна също имат своя колорит. За десет часа път се виждат от съвременни бързи автомобили до коли на повече от 40 години. Не липсват и велосипедисти, включително и възрастни хора, които пътуват между малките населени места със старо колело.

Радиостанциите изобилстват от украински песни, посветени на войната, като повечето от тях предвиждат бъдещата победа. Чуват се и популярни западни произведения в различни жанрове. На всеки час, независимо от радиостанцията, има комерсиална и социална реклама. Във втората част има призиви за присъединяване към въоръжените сили на Украйна, за кръводаряване „за победата“ и за включване било финансово, било чрез друг вид помощ, към различни организации, които набавят ресурси за армията.

Църкви, знамена и улично изкуство

Пътищата в Украйна в общия случай са в много добро състояние, макар и да има отделни участъци, където не е правен ремонт от десетилетия. И малките, и големите градове са спретнати и подредени. Силно впечатление правят църквите – независимо дали става дума за катедрала, малка църква в квартал на голям град или в някое село, дори за малък параклис, те са много добре поддържани. Дори понякога контрастът е огромен – красива църква, заобиколена с руини или къщи на много бедни хора.

Знамената са навсякъде – било физически флагове, вързани на стълбове, окачени на покриви, било изрисувани на стените, електрическите табла и на всевъзможни места по сградите. Има и много графити, в които преобладава една тема – войната и силата на украинската армия да отвърне на агресията.

Репортаж на Марта Младенова от Киев в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл на страницата на БНР.

Снимки: Марта Младенова