понеделник, 20 май, 2024 година.

Председателят на долната камара на руския парламент, Държавната дума, предупреди, че Украйна въвлича САЩ и Европа в голяма глобална война и призова западните лидери да действат отговорно, за да избегнат катастрофата, предаде Ройтерс.

Войната, която президентът Владимир Путин започна в Украйна, предизвика най-тежкия срив в отношенията между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. насам. В момента силите на Москва напредват по протежение на фронтовата линия в Украйна, отбелязва агенцията.

„Киевският режим въвлича САЩ и европейските страни в голяма война“, заяви Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, който е близък съюзник на Путин и член на руския Съвет за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Той заяви, че украинските законодатели се опитват да убедят Съединените щати да позволят на Киев да използва оръжия, доставени от САЩ, за нанасяне на удари по руска територия.

„Този път води до трагедия, която може да засегне цялото човечество“, каза Володин. „Западните политици трябва да осъзнаят своята отговорност и да направят всичко възможно, за да предотвратят довеждането на ситуацията до глобална катастрофа.“

Американският държавен секретар вчера каза в Киев, че Вашингтон „не е насърчавал или давал възможност за нанасяне на удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение за това как ще води тази война“.

„Ние бяхме ясни за нашата политика, но отново, тези решения, които Украйна ще вземе, ги взема за себе си“, е казал Блинкън, става ясно от стенограмата с изявлението му, разпространена от Държавния департамент.

Украйна твърди, че има право да атакува руски цели, тъй като ежедневно е обстрелвана от руски ракети. Заради рисковете, Съединените щати са предпазливи по отношение на използването на техните оръжия за директна атака срещу Русия, която е най-голямата ядрена сила в света.

Путин и президентът на САЩ Джо Байдън предупредиха, че пряка конфронтация между Русия и водения от САЩ военен съюз НАТО може да предизвика Трета световна война.

Русия каза, че използването на американски и западни оръжия срещу цели на територията на Русия може да предизвика ново ниво на конфронтация, а Путин нареди учения с тактически ядрени оръжия, отчасти като отговор на западните изявления.

„Всяка употреба на американски и европейски оръжия, за да се атакуват мирни градове в Руската федерация ще наложат употребата на по-мощни оръжия, за да предпазим гражданите на нашата страна“ , каза Володин.

Миналата седмица Путин обвини Запада, че рискува глобален конфликт и каза, че няма да позволи на никого да заплашва Русия.