сряда, 21 февруари, 2024 година.

Председателят на Камарата на представителите на Съединените щати Майк Джонсън остро разкритикува пакета помощ от 95 милиарда и 300 милиона долара за Украйна, Израел и други страни, точно когато лидерите на Сената правят усилия за окончателното гласуване.

Говорителят Майк Джонсън в изявление разкритикува пакета ,който изключва разпоредбите за сигурност на границите.

След като договореният компромис за граничната политика в Сената, се срина миналата седмица, републиканците са разделени по отношение на законодателството.

„При липсата на каквато и да било промяна в граничната политика от Сената, Камарата ще трябва да продължи да работи по собствената си воля по тези важни въпроси“, каза Джонсън.

Сенатът на САЩ гласува законопроект за отпускане на $95 млрд. на Украйна, Израел и Тайван

Критиката от страна на Говорителя идва минути преди Сенатът да започне нова поредица от гласувания за допълнителната чуждестранна помощ, която включва финансиране за Украйна, Израел и индо-тихоокеанските съюзници. Пакетът преодоля третото си процедурно препятствие в неделя и е възможно неговото разглеждане в долната камара да започне още днес.

Военна помощ за Украйна намаля сред републиканците, но законодателите я определят като инвестиция в американските интереси за осигуряване на глобалната стабилност. Пакетът трябва да отпусне приблизително 60 милиарда долара на Украйна.

Бранислав Сланчев: Помощите за Украйна няма да пресъхват. Тя няма да бъде изоставена

Около една трета от тях трябва да бъдат изразходвани за попълване на американската армия с оръжия и оборудване, които са изпратени в Киев, но републиканците искат поправки, чрез които да се справят с миграцията на границата между САЩ и Мексико също и отказ от разпоредбите за хуманитарна помощ.