неделя, 21 юли, 2024 година.

Преговорите за присъединяване на Украйна към НТАТО тепърва предстоят, но всички сме на едно мнение, че пътят й към членство в НАТО е необратим, заяви днес служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев.

Той каза това на пристигане за последния ден от срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В заключителната декларация, която приеха вчера на заседанието на Северноатлантическия съвет – най-висшия политически орган за взимане на решения в НАТО, държавните глави и правителствените ръководители на държавите членки обявиха, че пътят на Украйна към членство в алианса е необратим, поеха официално ангажимент нападнатата от Русия страна да получи догодина военна помощ в размер на 40 милиарда евро и отправиха критики към Китай, най-вече заради сближаването му с Москва и „техните съвместни опити да дестабилизират и прекроят базирания на правила международен ред“.

Димитър Главчев коментира и темата за подписаните от България извън официалната програма на срещата на върха на НАТО писма за намерение за изграждане на хармонизирани коридори за военна мобилност с Румъния и Гърция.

Целта е да бъде осигурена възможност за по-бързо придвижване на войски, обясни премиерът. В същото време той добави, че това са военни въпроси и той не може да даде подробности.

Турция също иска да бъде подписано подобно писмо за намерение, но в случая механизмът е малко по-различен, тъй като част от финансирането за коридорите идва от Европейския съюз, а тя не е член на ЕС, отбеляза Главчев.

Премиерът каза още, че министрите на отбраната на България и Румъния са подписали във Вашингтон Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Това вече е споразумение с правна сила, за разлика от писмата за намерение за изграждане на коридорите за военна мобилност, поясни той.