петък, 12 юли, 2024 година.

Преговорите, които имаха за цел да сложат край на военните действия в ивицата Газа и да бъдат освободени израелските заложници, се „бавят“, призна катарският премиер, който е един от посредниците между Израел и палестинската групировка „Хамас“, предаде Франс прес.

„Преминаваме през чувствителна фаза с някои препятствия и се опитваме, доколкото можем, да ги преодолеем, (…) така че да сложим край на страданията на населението в ивицата Газа и да постигнем освобождаване на заложниците“, каза шейх Мохамед бин Абделрахман Ал Тани.

Катар, заедно със САЩ и Египет, се ангажираха с преговорите, за постигане на примирие в Газа и освобождаване на израелските заложници в замяна за палестински затворници, задържани в Израел.

Посредниците искаха спиране на огъня преди началото на свещения мюсюлмански месец рамазан, но преговорите не отбелязаха напредък по време на месеца на мюсюлманския пост, който приключи миналата седмица.

Вместо това нарастват страховете, че продължаващата от месеци война в ивицата Газа ще прерасне в регионален конфликт, след първата директна атака на Иран срещу неговия смъртен враг Израел този уикенд.