четвъртък, 23 май, 2024 година.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк изрази „дълбокото си разочарование“ от приемането в Грузия на спорния закон за чуждестранното влияние.

От НАТО определиха действията на управляващите в Тбилиси като „стъпка в погрешната посока“, която отдалечава страната от европейската и евроатлантическата интеграция. А върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова грузинските власти да оттеглят закона.

Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти
ЕС призова Тбилиси да отмени закона за чуждото влияниеНа фона на многолюдни протести и сблъсъци с полицията около парламента и ръкопашни схватки между депутатите вътре в него законът за чуждестранното влияния беше приет вчера окончателно на трето четене. 84 депутати от управляващата партия „Грузинска мечта“ и близката до нея формация „Силата на народа“ подкрепиха закона, 30-те представители на опозиционните „Единно национално движение“ и „Лело“ гласуваха против. Протест пред парламента в Грузия заради законопроекта за чуждестранните агенти

Противниците на документа го сравняват с действащия в Русия закон за чуждестранните агенти, който се използва за репресиране на несъгласните с властта.

Грузинският закон за чуждестранното влияния задължава неправителствените организации с над 20% финансиране от чужбина да се вписват в специален регистър и да предоставят подробни отчети за дейността си.

Във вторник заместник-държавният секретар на Съединените щати за Европа и Евразия Джим О’Брайън се срещна в Тбилиси с премиера Иракли Кобахидзе. Според грузински медии О’Брайън е предупредил властите за опасността от персонални американски санкции, ако продължат да използват сила срещу демонстрантите.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили обяви, че ще наложи вето на закона.

Управляващите обаче разполагат с необходимото парламентарно мнозинство за преодоляване на президентското вето.