неделя, 21 юли, 2024 година.

Президентът на Южен Судан Салва Киир уволни министъра на финансите на страната, който зае поста преди едва 4 месеца, съобщи националната телевизия на страната, цитирана от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е шестата смяна на финансов министър от 2020 г. насам.

Киир не даде обяснение за уволнението на Ауоу Даниъл Чунг, който бе назначен в средата на март тази година, се казва в информация, публикувана снощи. Тя допълва, че вероятно поста ще заеме икономистът Мериъл Денг.

Икономиката на Южен Судан е подложена на натиск през последните години на фона на насилие между различните общности, като приходите от износ на суров петрол намаляха след гражданската война през 2013-2018 г., а наскоро износът беше прекъснат заради войната в съседен Судан.

Управителят на централната банка Джеймс Алик Гаранг заяви през май, че валутните резерви на Южен Судан са на исторически ниски нива. Според прогнозите на Международния валутен фонд инфлацията на потребителските цени през тази година ще достигне 54,8 процента.

Киир стана първият президент на Южен Судан през 2011 г., когато страната получава независимост от Судан. През декември Южен Судан трябва да избере президент, членове на парламента и регионални представители.