петък, 14 юни, 2024 година.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес в президентския комплекс в Анкара с азербайджанския си колега Илхам Алиев, с когото обсъди различни теми, сред които двустранните отношения, израелската офанзива в Газа, както и регионални и глобални въпроси, предаде Анадолската агенция.

Ердоган изрази високата си оценка за усилията на Азербайджан за реконструкция и развитие в „наскоро освободените зони от десетилетна арменска окупация“ и също така подчерта, че Турция наблюдава процеса на изтегляне на руските мироопазващи сили от Нагорни Карабах.

Коментирайки „продължаващите израелски жестокости в Газа и други палестински територии“, Ердоган подчерта необходимостта от международен натиск върху Израел, за да се сложи край на тези престъпления. Той отново изтъкна, че трайно решение на конфликта е възможно единствено чрез създаването на независима Палестинска държава със столица Източен Йерусалим.

Ердоган също така приветства решението за създаване на парламентарна група за приятелство между Азербайджан и признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР). Той оцени положително и поканата към президента на СКТР Ерсин Татар да участва в срещата на върха на Тюркския съвет в Шуша, Азербайджан.

Турският президент също така изрази благодарност към Алиев за поканата към Турция за срещата на върха на ООН за климатичните промени COP29, чийто домакин ще бъде столицата на Азербайджан Баку през ноември.

Турция обеща пълна подкрепа за подготовката на срещата и подчерта важността на Проекта „Нулеви отпадъци“, иницииран от първата дама на Турция Емине Ердоган.

Близките отношения на Турция с Азербайджан, често обобщавани с фразата „един народ, две държави“, са многостранни и на стратегическо ниво, а подписаната през 2021 г. Декларация от Шуша сигнализира за волята на двете страни за издигане на отношението до нивото на съюз, отбелязва агенцията.