понеделник, 22 юли, 2024 година.

Проливни дъждове в китайския мегаполис Чунцин в Югозападен Китай провокираха свлачища и наводнения, които взеха живота поне на шестима души и предизвикаха масови аварии, предадоха днес китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Екстремни валежи връхлетяха южните, централните и източните части на Китай в започналия по-рано тази година период на наводненията.

Поройните дъждове от сряда насам засегнаха един от най-гъстонаселените китайски градове Чунцин, който е с по-голямо население от столицата Пекин.

Двама души са се удавили, а четирима са станали жертви на свлачища и други свързани с наводненията инциденти, предаде Китайската централна телевизия.

Водата е достигнала до височина от два метра в някои части на града, като подобни сериозни наводнения пораждат въпроси относно ефективността на започнатата през 2015 г. инициатива на Китай за създаване на „градове гъби“. Целта на инициативата е да се подобри адаптивността на градовете при справянето с наводнения в големите градове посредством по-добра употреба на дъждовна вода чрез промени в архитектурата и инфраструктурата.

Смущения имаше и в транспорта, като централната гара на Чунцин днес отмени движението на 26 пътнически линии.

Китайската метеорологична агенция каза миналата седмица, че страната става обект на по-чести и непредвидими проливни валежи в резултат от климатичните промени.

По данни на Ройтерс, тази година държавните учреждения са отпуснали 4,17 млрд. юана (около 529,17 млн. евро) за справяне с бедствията.

Миналия месец в Китай беше приет преработен закон, целящ подобряване на ефикасността на мерките за превенция и реагиране при извънредни ситуации.