четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Заради по-слаб резултат за управляващите на евровота

В Гърция се очаква изявление на премиера Кириакос Мицотакис за промени в политиката и състава на кабинета. Спешните мерки са свързани с много по-ниския резултат на управляващата партия на евроизборите в сравнение с миналогодишния парламентарен вот.

Управляващите консерватори спечелиха евровота в Гърция, но изгубиха 1 милион гласа в сравнение с парламентарните избори миналата година. Премиерът Мицотакис в изявление призна, че приема изборните резултати като предупреждение за промени в политиката.

Днес се провежда извънредно заседание на Министерския съвет ,като се очакват основни промени в състава на правителството. Нови лица ще поемат ключови министерства с ресор свързан с здравеопазване, образование, икономика, казаха депутати от управляващата партия.

От опозиционната партия СИРИЗА вече заявиха, че вместо да се правят персонални промени в кабинета трябва да се промени политиката на правителството. Те предложиха незабавно да се премахнат данъците върху стоките от първа необходимост. За корекция на данъци и сваляне на цените на хранителните стоки призоваха и от другите опозиционни партии.

Очаква се днес в обръщение към гърците премиерът да съобщи промени в целите на правителството, както и смяна на ръководството в няколко министерства.

Първи данни от екзитпол на евровота в Гърция: Победа на управляващите от „Нова демокрация“