четвъртък, 23 май, 2024 година.

Словашкият премиер Роберт Фицо е ранен при стрелба по него след среща на правителството, съобщи днес словашката агенция ТАСР, цитирана от Ройтерс.

ТАСР цитира заместник-председателя на парламента Любош Блаха, който е заявил, че Фицо е прострелян и ранен.

По информация на телевизия ТА3 инцидентът е станал в град Хандлова, разположен на около 150 км североизточно от столицата Братислава. Фицо е бил прострелян в стомаха пред местния Дом на културата, където е отивал за среща със свои поддръжници. Чути са били четири изстрела.

Очевидец каза пред Ройтерс, че е чул няколко изстрела и че е видял полицията да задържа мъж.

Предполагаемият нападател е задържан от полицията. Районът е отцепен.

Роберт Фицо официално е новият министър-председател на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова, чийто мандат изтича, остро осъди „бруталното и безразсъдно“ нападение срещу министър-председателя.

„Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент“.

Премиерът на Чехия Петър Фиала заяви, че стрелбата срещу словашкия премиер е „шокираща“.

„Надявам се, че министър-председателят ще се възстанови бързо“, каза Фиала.

„Категорично осъждам долната атака срещу премиера Фицо. Такова насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство“, написа в „Х“ председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

„Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо“. Това написа в социалната мрежа Х унгарският премиер Виктор Орбан.

„Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, добави Орбан.

Роберт Фицо е откаран в съзнание в болницата в град Хандлова, съобщи говорител на лечебното заведение, цитиран от „Ройтерс“.

Говорителят допълни, че на премиера в момента се оказва медицинска помощ за лечение на огнестрелни рани. От болницата допълват, че жизнените му функции са стабилизирани.