вторник, 5 март, 2024 година.

Хиляди поддръжници на бившия премиер на Пакистан Имран Хан, както и членове на други политически сили блокираха пътищата в югозападната част на страната в знак на протест срещу предполагаемите нередности на състоялите се миналата седмица парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес.

Вотът в четвъртък беше помрачен от обвинения в изборни измами, безпрецедентно заглушаване на мобилната комуникация и изключване от изборите на Хан и неговата партия „Движение за справедливост“ (ДзС).

ДзС и други партии отказаха да признаят поражението в десетки избирателни окръзи. Десетки поддръжници на Хан бяха задържани за кратко в източния град Лахор през уикенда по време на протести срещу предполагаемите изборни измами.

Джан Ачакзай, говорител на правителството на югозападната провинция Белуджистан призова протестиращите да приемат поражението и да освободят пътното движение.

Имран Хан не можеше да участва на изборите заради повдигнати криминални обвинения, които според него са политически мотивирани. Все пак кандидатите, подкрепени от него, спечелиха повече места в парламента от онези, които го отстраниха от власт преди повече от две години.

Никоя политическа сила няма мнозинство, затова се очакват преговори за коалиционно правителство. Кандидатите, свързани с Хан, получиха 101 мандата в 266-местното Национално събрание (долната камара на парламента). Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (ПМЛ-Н), водена от друг бивш премиер – Наваз Шариф – получи 75 места. На трето място с 54 депутати е Пакистанската народна партия (ПНП), оглавена от Билавал Бхуто-Зардари. Вотът на недоверие, отстранил Хан от власт през 2022 г. беше иницииран именно от ПНП и ПМЛ-Н.