вторник, 5 март, 2024 година.

78 на сто смятат Байдън за твърде възрастен за правителствен пост

Президентът на САЩ Джо Байдън и водещият републикански съперник Доналд Тръмп остават с почти равна подкрепа преди очаквания реванш на президентския вот, сочи проучване на Ройтерс/Ипсос.

Четиридневната анкета, приключила в понеделник, показва, че Тръмп се ползва с подкрепата на 37% от допитаните срещу 34 на сто за Байдън. Разликата е на ръба от 2,9-процентната статистическа грешка, посочва Ройтерс.

Около 10% заявяват, че биха гласували за други кандидати, 12 на сто – че няма да гласуват, а 8 процента са отказали да отговорят в националното допитване, обхванало 1237 възрастни.

Анкетата идва дни след доклада на спецпрокурора Робърт Хър, който отказва да обвини Байдън, че взел секретни документи, когато напуснал вицепрезидентския пост през 2017 г., но и го описва като „благонамерен застаряващ човек с отслабнала памет“.

Прокурорът, оглавил разследването срещу Байдън, не препоръча повдигане на обвинения

Белият дом остро оспори тези характеристики.

Около половината от американците смятат, че Байдън е получил специално отношение в този случай. На това мнение са 53% от анкетираните, включително 29 на сто от демократите.

Резултатите подчертават потенциално критичните фактори за Байдън – около 78% от допитаните (71% от демократите) смятат, че Джо Байдън (81 г.), който вече е най-възрастният действащ президент, е твърде стар да работи в правителството.

Тръмп (77 г.) е по-добре приет в това отношение – само 53 на сто от допитаните го смятат за твърде възрастен за поста.

Надпреварата между двамата е по-оспорвана – проучване от миналия месец даде 6% преднина на Тръмп.

Сондаж: Тръмп води пред Байдън, но мнозинството американци са „изморени“ от едни и същи кандидати