събота, 20 април, 2024 година.

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар заяви, че Индия трябва да работи усилено за получаване на постоянно членство в Съвета за сигурност на ООН, предаде индийската новинарска агенция Прес Тръст ъв Индия (ПТИ).

ООН е създадена преди около 80 години, като пет държави – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ, стават постоянни членове на Съвета за сигурност. По това време в света е имало общо около 50 независими държави, които с течение на времето са се увеличили до около 193, допълни той.

„Но тези пет държави са запазили контрола си и е странно, че трябва да ги помолим да ни дадат съгласието си за промяна на нашия статут. Някои от тях са съгласни, други излагат честната си позиция, а трети правят нещо задкулисно“, каза той.

„Но сега целия свят има усещане, че това трябва да се промени и Индия трябва да получи постоянно място. Виждам, че това чувство се засилва с всяка изминала година“, каза той. „Със сигурност ще го получим. Но всяко голямо постижение изисква упорита работа“, каза Джайшанкар.

„Трябва да разберем, че като пета по големина икономика в света, на път да станем трета и с най-голямо население, светът ни смята за талантливи хора и очаква от нас да допринесем за решаването на предизвикателствата (в световен мащаб)“, добави той.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ПТИ)